Ik wil mij optimaal voorbereiden op de fotosessie. Zijn er tips?
Die zijn er en het is verstandig die goed te lezen. Kijk hier: Tips voor een succesvolle fotosessie

Wat moet ik aantrekken?
In principe bepaal je dat zelf. Het hangt natuurlijk ook van het doel af. Het is verstandig om twee of drie kledingsets mee te brengen. Dan kun je wat afwisselen. Het liefst ook iets zwarts erbij, dat geeft tegen een zwarte achtergrond mooie effecten. Bij portretten wordt doorgaans alleen hoofd en schouders gefotografeerd, dus je hoeft niet van schoenen te wisselen. Je kunt je hier in afzondering verkleden. Ik heb hier ook wat accessoires (sieraden, hoeden, zonnebril, sjaals) die je kunt gebruiken. Voor groepen adviseer ik om wel met elkaar af te stemmen. Vermijd bijvoorbeeld de ene persoon in T-shirt verschijnt terwijl de ander zich helemaal heeft opgedoft. Allemaal hetzelfde aan geeft vaak leuke effecten. Kijk gewoon eens in de galerij naar andere groepen.

Hoe lang duurt zo'n sessie eigenlijk?
Daar gaat al gauw anderhalf, twee uur in zitten. Dit is mede afhankelijk van je wensen en mogelijkheden. Tijdsdruk moet bij voorkeur worden vermeden, dus neem er de tijd voor.

Hoe verloopt een fotosessie doorgaans?
Dat is steeds verschillend. We beginen met een korte kennismaking. Daarna fotografeer ik je in wat eenvoudige poses, doorgaans zittend. Zo kunnen jij en ik aan elkaar wennen. Mogelijk ben je in het begin enigszins gespannen. Dat is niet ongebruikelijk en ook niet erg. Ik zal ernaar streven dat je je zo snel mogelijk op je gemak voelt. Tijdens de sessie laat ik je de opnamen steeds zien, zodat we zien of we op de goede weg zijn.

Moet ik zelf de houdingen (poses) bedenken?
Dat mag. In diverse bladen kun je zien hoe professionele modellen dat doen. Maar ik zal ook nadrukkelijk als regiseur optreden en poses aandragen. Onnatuurlijke houdingen vraag ik niet van je. Maar als je lacht dan met je hele gezicht.

Moet ik nu wel of niet glimlachen?
Lachen hoeft van mij niet. Ontspannen kijken is wel gewenst. Het hangt eigenlijk helemaal van jou af. Sommigen hebben een glimlach echt nodig om wat uit te stralen, anderen kunnen het beter laten.

Ik draag een bril. Moet ik mij nu anders gedragen?
Nee, in principe niet. De belichting is zodanig opgesteld dat van brillen geen hinder wordt verwacht. Blijkt dat wel het geval, dan zoeken we daar een oplossing voor.

Wat kost het?
De prijs voor een portretsessie vind je bij tarieven/fotografie.

Moet ik meteen afrekenen?
Nee hoor, er volgt een factuur en die kan contant of door middel van overschrijving worden voldaan. De betaaltermijn is twee weken.

Wat krijg ik voor mijn geld?
Een uitgebreide fotosessie, een cd met alle opnamen in gecomprimeerde vorm en een afdruk op het formaat 18x24. Die foto wordt handmatig geretoucheerd. Er wordt een print van hoge kwaliteit geleverd. Verder kun je net zoveel afdrukken bijbestellen als je wilt.

Is visagie ook inbegrepen?
Nee, dat is niet bij de prijs inbegrepen. Ik kan er wel voor zorgen. Het verhoogt evenwel niet alleen de kosten maar ook de duur van de sessie.

Heb ik visagie nodig?
Moeilijk te zeggen. Sommigen willen een visagiste om zich zekerder te voelen, anderen maken zichzelf al op en kunnen het missen.

Kan ik de studio bekijken en kennismaken voordat ik besluit of ik het doe?
Ja, natuurlijk, van harte welkom. Wel even afspreken.

Ik zou het eigenlijk eerst willen uitproberen. Kan dat?
Ja, zelfs dat kan. Zo'n proefsessie duurt een half uur. Voor verkleden en visagie wordt geen tijd ingeruimd. Dat kost € 20,00 en moet direct worden afgerekend. Je krijgt binnen twee weken één door mij geselecteerde foto op 20x28-formaat (met copyright-opdruk). Je krijgt geen cd en je kunt niet nabestellen. Als je tot een fotosessie besluit, dan wordt het betaalde bedrag weer in mindering gebracht. Ook krijg je dan alsnog de gemaakte opnamen op de cd erbij.

Komen mijn foto's op internet?
In principe gebruik ik sommige foto's ook voor mijn portfolio. Ik wil immers anderen laten zien wat ik kan. Het gaat dan uiteraard om de mooiste opnamen. Die kunnen ook in mijn showmap terecht komen of in mijn studio worden opgehangen. Ook in advertenties en in marktkramen zou je ze kunnen tegenkomen, maar na voorafgaand overleg. De foto's worden nooit commercieel gebruikt. En persoonlijke gegevens worden door mij nooit geopenbaard. (Op de website vermeld ik wel je voornaam.)
Ik meld altijd dat ik enkele opnamen hiervoor gebruik. Als iemand bezwaar heeft of later krijgt - en de foto's zijn in opdracht gemaakt - dan worden de beelden verwijderd. Als je mij vraag niet te publiceren, dan verwacht ik dat je dat zelf ook niet doet. Bij het model berust het zogenaamde portretrecht. Dat is juridisch best wel ingewikkeld. Een aardige uitleg van het portretrecht vond ik bij Pictoright.

Mag ik de foto's op de cd ook zelf (laten) afdrukken?
In principe mag dat, maar alleen voor eigen gebruik. De dichtheid is echter vrij laag dus de kwaliteit van die afdrukken zal onacceptabel laag zijn (kleiner dan 100 dpi). Ook zijn die bestanden niet bewerkt. Voor de beste resultaten kun je ze het beste door mij laten afdrukken.

Mag ik de foto's op de cd ook op internet gebruiken, bijvoorbeeld op hyves of mijn eigen website?
Ook dat mag mits erbij wordt vermeld dat de foto's door mij gemaakt zijn, dus "Ton Lodder" erbij zetten.

Kan ik eenvoudig parkeren?
Ja, dat kan heel goed. Mijn studio is gevestigd in het woongedeelte van een voormalige boerderij. Aan de voorzijde van het pand is, direct aan de Zuidzijde, parkeerruimte op eigen terrein. De plek is herkenbaar aan de vlaggenmast. De ingang is aan de andere zijde van het gebouw. (Het achtergedeelte van het pand is aan Lodder Applicaties BV verhuurd; daar kan dus niet worden geparkeerd.)

Hoe kan ik een afspraak maken?
Je kunt me bellen (0183 - 58 90 30 of 06 51 50 82 92), kan natuurlijk ook.

Doe je ook bruidsreportages?
Nee, daar waag ik mij niet aan. Dat is werk voor specialisten, zoals Peter Lodder Fotografie uit Alblasserdam (geen familie). Uiteraard kunnen bruidsparen wel terecht voor een portretsessie in mijn studio of op locatie. Ook als je op een receptie mooie portretten van alle gasten wilt laten maken kun je bij mij terecht.

Hoe sta je tegenover naaktfotografie?
Daar sta ik voor open. Naakt hoort bij beeldende kunst dus ook bij fotografie. Maar niet te 'plat', estetisch naakt of bedekt naakt zijn prettige vormen. Vraag gerust naar de mogelijkheden. Zo'n sessie wordt zorgvuldig opgebouwd en met respect voor de grenzen die het model eraan stelt. Je wordt niet 'uit de kleren' gepraat. Uiteraard worden deze opnamen niet gepubliceerd. Het model moet tenminste 18 jaar zijn.

sluiten